Beste SEO plugin voor WordPress, Yoast of Rankmath?

Nog weinig mensen kennen de SEO plug-in maar ze groeien wereldwijd hard.
Deel dit artikel:

Spring snel naar:

Als je met WordPress werkt en je hebt wel is aan zoekmachine optimalisatie gedaan weet je vast dat Yoast één van de populairste plugins is voor SEO. Maar wist je al dat er een nieuwe SEO plug-in speler op de markt is? Namelijk Rank Math, nog weinig mensen kennen de plug-in maar ze groeien wereldwijd hard.

seo Webdesign bureau den haag
Vergelijking Yoast en Rank Math

Waarvoor gebruik je een SEO plugin?

Sorry dat we meteen je droom kapotmaken, maar deze plugins zijn geen magische tools die al het werk voor je gaan doen om beter online gevonden te worden. Het zijn tools die je ondersteunen, ze geven je een vindbaarheid score en tips voor verbetering. De plug-in beoordeelt aantal factoren van je website zoals: Headers, meta desciption, zoekwoorden. Voordat je begint aan de SEO tools is er nog zoveel meer te doen aan zoekmachineoptimalisatie. Zorg ervoor dat je website mobiel vriendelijk is, de website snel geladen wordt en doe een zoekwoordenonderzoek, wil je meer weten over het doen van een zoekwoordenonderzoek, klik dan op de link.

Wat doet een SEO plugin?

  • Zoekmachines intructies geven welke pagina’s geïndexeerd mogen worden
  • De sitemap genereren
  • Analyse van je berichten en pagina’s  en aanbevelingen voor SEO
  • Beheren van redirects
  • Rich snippets implementeren met Schema.org
  • Zoekwoorden vergelijken

Rank Math

Wij werken al jaren met WordPress en daardoor met de gratis versie van de Yoast plugin, toch zijn we recent overgestapt naar Rank Math door de integratie met Elementor, wij zijn enthousiast! Wanneer je een pagina in Elementor bouwt kun je meteen zie hoe je teksten op SEO gebied scoren. Dit scheelt flink tijd vergeleken met Yoast waar je moest switchen tussen de front en backend om je score te zien.  

seo Webdesign bureau den haag

Door Rankmath hebben we een beter en gebruiksvriendelijker alternatief gevonden voor Yoast. “The True Swiss Army Knife for SEO​​​” wordt het ook wel genoemd, het is speciaal ontworpen met een heleboel functies om de online zichtbaarheid van je website te verbeteren. Rank Math wordt geleverd met meer dan 65 functies, door deze slimme automatiseringsfuncties kun je een boel tijd besparen.

Wil je het uitproberen maar heb je geen zin om helemaal te switchen? Geen probeem! Bij de gemakkelijke setup wizard kan je de instellingen van Yoast importeren. Dit is erg snel gedaan!

Extra functies

Schema markup

Rank Math geeft je de mogelijkheid om Schema Markup toe te voegen aan je pagina’s en blogs.
Wat is Schema Markup? Schema Markup is gestructureerde data die zichtbaar is voor zoekmachines. Hierdoor is het makkelijker voor zoekmachines om te bepalen om wat voor soort content het gaat.

Je kan per pagina, artikel of blog aangeven welke schema data je wilt toepassen. Is het een artikel, product, recept, evenement of review? Rank Math geeft je 13 soorten Schema’s. Wanneer je goed aangeeft waar de content over gaat en kun je met jouw website rich snippets  krijgen. Rich snippets zijn vermeldingen in Google die boven alle andere organische resultaten staan, je valt dus extra op!

seo Webdesign bureau den haag
Rich snippet voor onze klant Onno.nu

Google Analytics en Search Console

Rank Math geeft de optie om koppeling met Google Search Console maken. Met enkele klikken heb je inzicht in je organische bereik. Ook heb je het tabje Search Analytics daar krijg je overzicht van de zoekwoorden waar jij op scoort, hier krijg je het aantal clicks, vertoningen en je positie te zien.

Ook staat er dat de “Keyword Tracker” er binnenkort aan komt, wij zijn erg benieuwd wat de functie gaat bieden en of deze beschikbaar is voor de gratis versie.

rank math searchconsole
Google Search Console en Analytics integratie

SEO plugin Rank Math installeren

Let op: Maak altijd back-up voordat je de wijziging of updates doorvoert.

Stap 1: Rank Math installeren

Om te beginnen installeer je de Rank Math via de WordPress plugin store

Stap 2:  Migratie met andere SEO plugin’s

Gebruik je al een SEO plugin voor zoals Yoast? Door one-click migratie wizard kun je deze migreren met Rank Math. Je verliest geen data en redirects die je hebt ingesteld via de een redirect plugin kun je ook meenemen.

Let op: Na het installeren van Rank Math, moet je wel alle pagina’s en blogartikelen updaten om de scores te zien.

Importeren van SEO instellingen
Importeren van SEO instellingen

Stap 3: Optimaliseer je pagina’s en blogs

Rank Math werkt met een SEO Checklist. Doormiddel van groene of rode vinkjes/kruisjes wordt aangegeven wat er goed is en wat nog verbeterd kan worden. De plugin werkt perfect samen met de WordPress Gutenberg editor en Elementor. Je krijgt een ‘ranking’ van 0 tot 100.

Via het menu kan je maximaal 5 zoekwoorden instellen, je kan dus je pagina of blog optimaliseren voor verschillende zoekwoorden.

Ook kan je direct je meta description aanpassen en visueel zien hoe deze getoond worden op computer en mobiel.

 

seo Webdesign bureau den haag
Elementor integratie

Conclusie

Onze verwachtingen zijn overtroffen door Rank Math SEO plugin. We hebben hem getest op onze eigen website, maar zijn het ook steeds maar aan het gebruiken op de websites van onze klanten.

De gratis versie van de plugin biedt al zo veel mogelijkheden!  Ze zijn nog bezig met de Pro versie, de verwachting is dat deze uitgerold wordt op 9 november 2020. Er zijn al een aantal functies semi bekend maar deze zijn nog geblurred in de plug-in, de maandelijkse prijs van de pro versie is nog niet bekend.

Of je met Rank Math beter gaat scoren dan Yoast? Daar kunnen we geen antwoord op geven. Wel maken we graag gebruik van de extra mogelijkheden die Rank Math biedt.

Nieuwe uitdaging of kansen grijpen?

Luisteren, sparren, samenwerken – dat is onze weg naar een win-win voor ons beiden. Laten we praten over jouw uitdaging:

4.8
4.8/5