6 tips voor het opmaken van blogs in WordPress

Deel dit artikel:

Spring snel naar:

Werk jij al in de nieuwe Gutenberg editor?

Het opmaken van blogs doe je eenvoudig met de Gutenberg editor. De Gutenberg WordPress blok editor verscheen voor het eerst in WordPress 5.0 in 2018. Wanneer je nieuw bent binnen WordPress, zal het waarschijnlijk het eerste zijn wat je gebruikt om pagina’s en berichten te maken. Wanneer je al een lange tijd WordPress gebruiker bent, heb je misschien nog steeds het gevoel dat het migreren van de klassieke editor naar Gutenberg moeilijk zal zijn en niet de moeite waard.

In dit artikel vindt je 6 tips en trucs om je te helpen het meeste uit WordPress blogs te halen en misschien degenen die nog de klassieke editor gebruiken aan te moedigen om de overstap te maken.

Blokken invoegen met de slash

Een van de handigste functies in de WordPress Gutenberg editor is de slash. Het gebruik van het schuine streep knop activeert de “blokinserter” en de zoekfunctie, zodat je het schrijven niet hoeft te onderbreken. Het enige wat je hoeft te doen is een nieuwe regel beginnen met “/,” en je krijgt een drop-down menu die je helpt het nieuwe blok in te stellen. Een eenvoudige manier om het opmaken van blogs te versnellen!

opmaken van blogs Webdesign bureau den haag
Een nieuw blok toevoegen met de slash /

Afbeeldingen van je computer direct naar de editor slepen

Een andere snelle editor truc is het invoegen van afbeeldingen. De zogenaamde “Drag & Drop”.  Het is namelijk niet nodig om eerst de afbeelding te uploaden om vervolgens te browsen in de Media Bibliotheek. Je hoeft niet eens een blok voor aan te maken, wanneer je de gewenste afbeelding in de editor sleept, wordt er automatisch een nieuw blok aangemaakt. De afbeelding wordt ook geüpload naar de Mediabibliotheek. Bespaart best wel wat tijd, vind je niet?

Sneltoetsen voor WordPress editor

Als je gebruikt maakt van programma’s zoals Microsoft Word of Excel, ben je waarschijnlijk bekend met sneltoetsen voor snelle toegang tot verschillende functies en acties. Veel van de sneltoetsen die je al kent werken ook in Gutenberg, zoals Ctrl + B voor bold. Hieronder de handigste sneltoetsen voor Windows en Mac:

Opmaak voor Mac

 • Knippen: Cmd + X
 • Kopiëren: Cmd+ C
 • Plakken: Cmd + V
 • Bold: Cmd + b
 • Cursief: Cmd + I
 • Tekst onderstrepen: Cmd + U
 • Hyperlink geselecteerde tekst: Cmd + K
 • Alles selecteren: Cmd + A
 • Wijzigingen opslaan: Cmd + S

Opmaak voor Windows

 • Knippen: Ctrl + X
 • Kopiëren: Ctrl+ C
 • Plakken: Ctrl + V
 • Bold: Ctrl + b
 • Cursief: Ctrl + I
 • Tekst onderstrepen: Ctrl + U
 • Hyperlink geselecteerde tekst: Ctrl + K
 • Alles selecteren: Ctrl + A
 • Wijzigingen opslaan: Ctrl + S

Door op enter te drukken in een paragraaf, kunt je de volgende paar sneltoets-commando’s uit voeren:

/  om een blok naar keuze in te voegen

## om een kop (heading) te beginnen

1. om een lijst op volgorde (Ordered list) te beginnen

– of *  om een lijst (unordered list) te beginnen

Naadloos kopiëren en plakken vanuit externe bronnen

Wanneer inhoud van programma’s zoals Microsoft Word of Google Docs wordt gekopieerd en geplakt in de klassieke editor, gaan de opmaak vaak verloren of beschadigd. Om dat te voorkomen moet de content eerst worden ‘gezuiverd’ door het in Kladblok te plakken, om het vervolgens te kopiëren naar de WordPress klassieke editor, en tenslotte de opmaak opnieuw toe te voegen. Een nogal irritante klus als je het mij vraagt.

Met de nieuwe editor maakt het niet uit waar de geplakte inhoud vandaan komt, en je kunt er bijna zeker van zijn dat wat je ook plakt, het formaat van het brondocument zal behouden, inclusief afbeeldingen. Handig toch?

Verander blokken in andere blokken

Er zullen vast en zeker momenten zijn waarop je een blok dat je hebt toegevoegd wilt omwisselen voor een ander blok. Wanneer je bijvoorbeeld een heading blok hebt gemaakt, maar je realiseert je later dat het een paragraaf of lijst had moeten zijn. Geen probleem! Ga naar de toolbar en klik op het Alinea icoon. Er verschijnt dan een lijst met alternatieve blokken die het huidige blok kunnen vervangen,

opmaken van blogs Webdesign bureau den haag
Het veranderen van de blokken in de WordPress Gutenberg editor

Lost time is never found again

Benjamin Franklin

Top Toolbar

Het kan vervelend zijn dat elk blok zijn eigen opmaakwerkbalk heeft wanneer je er overheen hovert.  De inhoud in het blok erboven wordt dan ook nog bedekt. De oplossing voor is de Top Toolbar. Hiermee krijgt je dezelfde toolbar als voor elk blok, maar nu staat hij boven het bewerkingsgebied en bedekt hij niets van de inhoud waaraan je werkt:

opmaken van blogs Webdesign bureau den haag
Top toolbar aanzetten
opmaken van blogs Webdesign bureau den haag
Wanneer de top toolbar is aangezet

We hopen dat deze post van pas zal komen bij het gebruik van Wordpres om het maken berichten en pagina’s makkelijker te maken. Als je nog een aantal handige Gutenberg tips en trucs hebt, voel je vrij om ze te delen in de comments!

Nieuwe uitdaging of kansen grijpen?

Luisteren, sparren, samenwerken – dat is onze weg naar een win-win voor ons beiden. Laten we praten over jouw uitdaging:

4.8
4.8/5