Shopify vs WooCommerce, de voor-en nadelen vergelijken

Alle voor en nadelen van de eCommerce platformen op een rijtje
Shopify vs WooCommerce
Shopify vs WooCommerce
Deel dit artikel:

Spring snel naar:

Shopify vs Woocommerce de titanenstrijd. Voordat we beginnen met de vergelijking tussen de twee populairste e-commerceplatformen, is het belangrijk dat je weet wat de belangrijke punten zijn voor een webshop en wat deze platformen onderscheidt.

Wat is Shopify?

Shopify is een platform met alle e-Commercee functies die je nodig hebt om jouw bedrijf op te starten. Hiermee kun je  gemakkelijk een online webshop maken, betalingen accepteren en je voorraad beheren.  Zonder je zorgen te maken over de technische aspecten zoals: webhosting, beveiliging, caching.

Wat is WooCommerce?

WooCommerce is een open-source eCommerce plugin die is gemaakt voor WordPress. Hiermee kun je het meest gebruikte contentbeheersysteem (CMS) ter wereld gebruiken om een ​​online winkel te runnen. Omdat Woocommerce en WordPress open-source zijn kun je elk aspect van je webshop aanpassen en eenvoudig extensies toevoegen of bouwen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van e-commerceplatform?

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het starten van een webshop. De volgende factoren beslissen welk platform het beste bij jouw behoeften past:

Budget – De initiële kosten voor het starten van een volledig functionele webshop.

Gebruiksgemak – De webshop moet gemakkelijk te gebruiken zijn, zelfs voor beginners.

Betaalmethoden – Ondersteuning voor meerdere betaalmethoden (bijvoorbeeld Ideal, PayPal, Visa en Maestro creditcards).

Integraties – De plugins of extensies die beschikbaar zijn om je bedrijf te laten groeien.

Schaalbaarheid – Het platform moet kunnen meegroeien naarmate je bedrijf groeit.

Wat zijn de voor- en nadelen van Shopify?

Shopify Voordelen 👍

 • Binnen een uur je eigen webshop online
 • Vaste maandprijs
 • Shopify regelt de hosting, beveiliging en betaling
 • Heel veel apps om je webshop uit te breiden
 • Breed aanbod van betaalde en gratis thema’s
 • 24/7 beschikbare klantenservice

Shopify Nadelen 👎

 • Beperkte controle over je site met Shopify.
 • Kennis van coderen nodig om eigen thema te maken
 • Maandelijkse betaling die hoger wordt bij uitbreidingen

Wat zijn de voor- en nadelen WooCommerce

WooCommerce voordelen 👍

 • Totale controle over de functies en design
 • WordPress heeft een hele grote community
 • Thema’s en plug-ins zijn eindeloos omdat het open-source is
 • WooCommerce is eenvoudig te installeren op WordPress.
 • De WooCommerce-plug-in is gratis beschikbaar

WooCommerce Nadelen 👎

 • WordPress heeft een leercurve
 • Zelf hosting, beveiliging en onderhoud regelen

Kosten

Kosten WooCommerce

De WooCommerce plug-in is gratis te downloaden, verder heb je een hostingprovider + domeinnaam nodig. Dit is al mogelijk vanaf 15 euro per maand. Wanneer je webshop groeit moet je waarschijnlijk overstappen naar een duurdere hosting.

Verder heb je een thema nodig voor je online winkel. Je kan deze zelf maken met Elementor of Elementor Pro ($50 per jaar) of je kiest voor gratis of betaald thema, prijzen variëren tussen de €30 en €300.

WooCommerce add-ons en andere plug-ins zijn meestal gratis, maar voor sommige belangrijke plug-ins moet je betalen, gemiddeld kost een betaalde plug-in €30.

Voor het verwerken van de betalingen kun je een payment provider zoals Mollie koppelen. Hieronder een overzicht van de kosten per transactie.

shopify vs woocommerce Webdesign bureau den haag
De kosten voor Woocommerce betalingen

Kosten Shopify

Shopify heeft 4 pakketten: Basic (€28 p/m) , Shopify (€78 p/m) , Advanced (€384 p/m) en Plus ($2000 USD p/m). Het Basic Shopify-abonnement is voor startups en kleine winkels, het Shopify-abonnement is bedoeld voor groeiende bedrijven en het Advanced Shopify-abonnement is voor bedrijven die opschalen, tot slot heb je nog Shopify Plus voor de allergrootste e-commerce merken.

Het nadeel wanneer je moet overschakelen naar het Advanced Shopify-abonnement, dat voor de meeste webshops wel duur is. Dat je ook betaalt voor veel functies die je op dat moment niet echt gebruikt.

Kosten Shopify
Kosten Shopify

Conclusie: Shopify vs WooCommerce : wat is het beste e-commerceplatform?

Shopify vs WooCommerce, het zijn beide goede platforms om je webshop te starten. Uiteindelijk komt het neer op je persoonlijke vaardigheden en voorkeur.

Shopify is een makkelijker te gebruiken. Je hoeft namelijk niets te installeren en kunt snel aan de slag gaan. De betalingen instellen is eenvoudig en Shopify heeft makkelijk te begrijpen tarieven.

Het grote nadeel van Shopify is dat je er niet de volledige controle over hebt. Kosten kunnen hoog oplopen door combinatie van transactiekosten, apps en integraties. Wanneer je wil upgraden heb je keuze uit 3 abonnementen, hierdoor groeien de kosten niet geleidelijk mee met je groei.

WooCommerce is open source en geeft je hierdoor volledige controle over je webshop. Verder zijn je kosten een stuk lager om webshop met WooCommerce te starten.

Het nadeel is dat je zelf de software moet onderhouden. WordPress en Woocommerce hebben een beetje een leercurve. Maar miljoenen beginners gebruiken het platform al en zijn vrij snel bekend met de mogelijkheden.

Als je op zoek bent naar een laag geprijsde oplossing en volledige controle over webshop dan is WooCommerce het beste platform voor jou!

Als je iets wilt dat volledig probleemloos is en oneindig schaalbaar is zonder technische kennis, dan is Shopify het betere platform voor je!

Webshop laten maken door Whisky Friday

Whisky Friday maakt webshops op zowel WooCommerce en Shopify. We adviseren je graag als je er toch niet helemaal zelf uitkomt. Bel, mail of vul het contact formulier in voor meer informatie.

Wil je meer info over het laten maken van een WooCommerce webshop klik dan hier.

Klik op de link voor meer info over het laten maken van een website in WordPress of Webflow.

4.8
4.8/5