Wanneer je wel is online gekeken hebt naar “website builders” of” website maker” ben je vast Wix en WordPress tegen gekomen. Maar wat is nou het verschil? Welke pas het beste bij mij? Wix vs WordPress, na het lezen van dit artikel weet je welke websitebouwer geschikt voor jou is.
Wat is een websitebuilder?
Nog geen paar jaar geleden moest je een programmeur zijn om websites te kunnen bouwen, je moest HTML, CSS en JavaScript kennen om de website te bouwen en aan te passen naar jou smaak. Gelukkig zijn er tegenwoordig websitebuilders zoals WordPress en Wix waardoor deze kennis niet perse meer nodig is.
Een website builder bied je de mogelijkheid om met een drag-and-drop-systeem in de editor een element pakken en ergens op de pagina plaatsen. Vaak maak je de pagina’s rond bestaande thema’s die de opbouw en kleur bepalen, je kan dan zelf de afbeeldingen en teksten toevoegen aan de sjablonen.
Veel website-bouwers hebben nog wel de optie om eigen HTML en CSS code toe te voegen via de achterkant van de software, dit wordt ook wel de backend genoemd. Deze optie is heel fijn wanneer je meer kennis over het bouwen van websites hebt omdat je meer controle over het ontwerp en de functies van je website hebt.
Nu je weet wat een websitebuilder is kunnen we dieper ingaan op Wix versus WordPress.
Wat is Wix?
Wix is in 2006 opgericht en heeft meer dan 180 miljoen gebruikers in 190 landen. Ze willen het voor zowel beginners als experts eenvoudig maken om een mooie, professionele en functionele sites te bouwen. Wix is een goede website bouwer voor iedereen die een beginner is of mensen die programmeren en hosting willen vermijden. Door de ruime keuze aan thema’s hoef je ook geen kennis van design te hebben.
Wix voordelen 👍
- Bij het gratis abonnement zijn er honderden thema’s beschikbaar.
- De backend is gemakkelijk te gebruiken door de drag and drop editor
- Eigen store voor het toevoegen van plug-ins
- Wix heeft een blogfunctie met een daarbij behorende eenvoudig te gebruiken editor
Wix nadelen 👎
- Naast het drag and drop system zijn de geavanceerde functies beperkt
- De editor voor blogberichten heeft minder functies dan WordPress en minder opties voor het wijzigen van de lay-out.
- Hoe mobile vriendelijk je website wordt is afhankelijk van het thema dat je kiest
- Beperkte mogelijkheden SEO functies in vergelijking met WordPress
Wanneer is Wix geschikt voor jou?
Wix is een prima website builder voor iedereen die een ruim aanbod wil aan gemakkelijk aan te passen website thema’s. Het is een gebruiksvriendelijk systeem waardoor je zonder kennis van website of programmeren zelf aan de slag kan tegen een vaste maandelijkse prijs. Wil je volledige vrijheid hebben of heb je de grote toekomstplannen met je website? Lees dan nog even verder want dan is Wix niet de juiste keuze voor jou.
Wat is WordPress?
Wereldwijd zijn er 75 miljoen websites gebouwd op WordPress, onze website ook! De kans is erg groot dat de meeste van die sites die je ziet zijn gebouwd met WordPress. De site builder heeft een gebruikersvriendelijke interface die is ontworpen voor beginners en mensen die geen kennis hebben van coderen. Als je al is hebt gezocht naar WordPress, ben je er misschien wel achter gekomen dat er twee WordPress varianten zijn. Een daarvan is WordPress.org en de andere is WordPress.com, erg verwarrend allemaal.
Wij gaan het hebben over WordPress.org, is WordPress.org is namelijk open-source, hierdoor kun je zelf de code aanpassen en zijn bedrijven in staat om eigen plug-ins aan te bieden. Dit zorgt voor een groter aanbod aan plug-ins en functies binnen de store. Hoewel het op het eerste oog een beetje ingewikkelder lijkt dan Wix, zijn er oplossingen zoals Elementor en Divi Builder die je helpen om de ultieme website te bouwen.
WordPress voordelen👎
- Vrijwel alles is mogelijk met WordPress.
- Duizenden thema’s en plug-ins beschikbaar om functionaliteiten en looks aan te passen
- Open-source, het is mogelijk om zelf de code aan te passen of plug-ins te laten maken voor jou bedrijf
- Goede ondersteuning voor SEO met plug-ins zoals Yoast of Rankmath
WordPress Nadelen 👎
- Zonder kennis van websites, instructies of tutorials kan het maken van je website lastiger zijn dan een plug and play concurrent Wix
- Je bent zelf verantwoordelijk voor de hosting, SSL certificaten en updaten van de website
Wanneer je niet bang bent om te leren en tutorial te volgen of al wat kennis van codering hebt, is WordPress de juiste keuze voor jou. Doordat de aanpasbaarheid en zijn grote store met plug-ins, zijn de mogelijkheden eindeloos en kun je een unieke website maken naar jouw wens.
Verder is WordPress is ook de juiste optie als je website draait om content zoals bloggen en je meer functionaliteit uit je blog wilt halen. Er worden namelijk veel meer opties aangeboden in vergelijking met zijn concurrent Wix, denk hierbij aan functies zoals RSS feed inladen, categorieën en tags.
Als u helemaal nieuw bent in het maken van websites, een klein budget of minder tijd hebt is WordPress misschien te geavanceerd voor je doelen aangezien dit meer tijd en kosten met zich meebrengt.
Conclusie: Wix vs WordPress
Wix vs WordPress: WordPress heeft een hogere leercurve en is daardoor moeilijker te gebruiken dan Wix. Voor Wix heb je namelijk geen enkele kennis van codering nodig, door de eenvoudige drag and drop systemen. Wanneer je de kennis en vaardigheden hebt kan WordPress zonder beperkingen worden aangepast. Wix biedt je alleen de mogelijkheden om te werken binnen de thema’s en sjablonen. Wil je stappen gaan maken met je website in de toekomst? Ga dan voor WordPress, dit platform is namelijk gemaakt om op te kunnen schalen. Wil je snel een mooie, eenvoudige website? Ga dan voor Wix.
Experts in WordPress websites
Wil je die WordPress website laten maken die het verschil maakt en wil jij je bezig houden met ondernemen zelf? Neem dan contact met ons op. Whisky Friday levert alleen maar op maat gemaakte website designs, door het maatwerk onderscheid u zich van de concurrentie. De kracht van Whisky Friday zit in het designen en bouwen van de websites vanuit een marketing oogpunt , er wordt gekeken naar doel van de website en hoe we de bezoeker zo goed mogelijk kunnen converteren.